Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΡΙ ΚΑΙ Η ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΗΣ
Η τραγωδία στο ΜΑΡΙ σίγουρα πέραν του ανθρώπινου πόνου –που είναι πάνω απ όλα-επιδείνωσε τόσο την οικονομική κατάσταση της Κύπρου όσο και την πολιτική.
Τυμβωρύχοι καιροφυλακτουντες θεώρησαν ότι ήλθε η ώρα τους. Ήρθε η ώρα της εφ όλης της ύλης επίθεσης κατά του προέδρου Χριστόφια λες και αυτός δημιούργησε ,οργάνωσε και έστησε ένα πολιτικό σύστημα που στην ουσία στέκεται πάνω σε ξύλινα πόδια. Ένα σύστημα που κανένας δεν θέλησε εδώ και δεκαετίες να πειράξει γιατί έτσι βόλευε. Ένα σύστημα που αφού έτσι τα βρήκαμε έτσι τ αφήνουμε για 4 δεκαετίες. Τώρα τρέχουμε. Ποιος τα τοποθέτησε εκεί, ποιος είχε την ευθύνη φύλαξης, ποιος δεν είδε την επικινδυνότητα ποιος, ποιος, ποιος. Αλλά τα ιδία δεν πάθαμε το 63 που με την έναρξη των διακοινοτικών συγκρούσεων τρέχαμε να βρούμε όπλα, να εκπαιδεύσουμε ανθρώπους ? τα ιδία δεν πάθαμε όταν άρχισε να κτυπά η εοκα β που τρέχαμε να οπλίσουμε κόσμο να φτιάξουμε το εφεδρικό για να αντιμετωπίσουμε το φασισμό? Τα ιδία δεν πάθαμε το 74 που δήθεν δεν προβλέψαμε την επικείμενη εισβολή του Αττίλα και τρέχαμε να καλύψουμε τα φυλάκια της Κερύνειας την τελευταία στιγμή. Άδω φυσικά μπαίνει και το στοιχειό της προδοσίας στη μέση. Άλλη κατάρα κι αυτή. Και ποιος πλήρωσε ? για χάρη της ενότητας και την αντιμετώπιση της συμφοράς ολόκληρη προδοσία ενός λαού έμεινε ατιμώρητη. Κανένα δικαστήριο καμιά καταδίκη.
Αυτοί που κατάντησαν την πατρίδα μας μισή -εδώ και 37 χρόνια -να ξαναγυρίζουν ένεκα ενός ατυχήματος .Ατυχήματος μεν με ευθύνες σίγουρα δε.
Όσο κιαν ο πρόεδρος Χριστόφιας φωνάζει ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν όσο κιαν διαβεβαιώνει ότι όσο ψηλά κιαν βρίσκονται θα τιμωρηθούν εάν και εφόσον έτσι κρίνει η δικαιοσύνη, νομίζω πως άδικα φωνάζει. Νομίζω πως κανένας δεν ακούει κανένα παρά μόνο περιμένει την ώρα να πει τα δικά του. Αυτός είναι ο πολίτικος μας πολιτισμός.
Αν πάρουμε την ζωή της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τα πίσω θα βρούμε σχεδόν σολους τους μέχρι σήμερα προέδρους ,λόγους και αιτίες που θα μπορούσε να ζητηθεί η παραίτηση τους βάσει των σημερινών δεδομένων. Από τον Μακάριο μέχρι και τον Παπαδόπουλο. Γεγονότα 63 και πως πρόεκυψαν .Απαγωγή υιού Κυπριανού. Ξεχτε . S300 . Χρηματιστήριο. Ήλιος κλπ. Ποτέ όμως δεν ψελίστηκε η λέξη αυτή. Ποτέ δεν διανοήθηκε κανείς να θεωρήσει ότι σένα κράτος όλα ξεκινούν από τον πρόεδρο και όλα καταλήγουν σαυτον. Υπάρχουν η όχι συντεταγμένα όργανα της πολιτείας?
Υπάρχουν καθ υλην αρμόδιοι που μέχρι αυτούς φτάνει μια απόφαση ,-τελευταία υπογραφή δηλαδή-η όχι?
Αν η απάντηση είναι ΝΑΙ τότε η ευθύνη και για το Μαρί πρέπει να αρχίζει και να τελειώνει στη ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ που της δίνουμε. Πόσα σκαλοπάτια ιεραρχίας ένα δυο τρία πέντε? πόσα?
Αν ΟΧΙ τότε αγαπητοί φίλοι δεν είμαστε κράτος .Αν δεν είμαστε μπατανία ,σίγουρα έχουμε status νομαρχίας και κάτι λιγότερο .Ακόμα και σε μια Νομαρχία ,πολλές περιπτώσεις κλείνουν σε πρώτο η δεύτερο επίπεδο-επίπεδο διευθυντή τμήματος-χωρίς καν να το γνωρίζει ο νομάρχης.
Ας μη θέλουν λοιπόν κάποιοι από τους πολιτικούς μας να υποβιβάσουν το κράτος σε νομαρχία. Ενός ανδρός αρχή δεν υφίσταται.
Δυστυχώς όμως το πρόβλημα βρίσκεται αλλού. Μετά από 10 μέρες ο αρχηγός του ΔΗΣΥ ζήτησε την παραίτηση Χριστόφια αλλά και Καρογιαν!! Ποια είναι όμως η συμπεριφορά των κομμάτων ΔΗΣΥ.ΕΔΕΚ.ΔΗΚΟ?
ΔΗΣΥ
Φαίνεται οι επικοινωνιολόγοι του, του είπαν ότι το θέμα άρχισε να μην πουλά. Μετά τις διαβεβαιώσεις Χριστόφια για την απόδοση ευθυνών εκεί και όπου υπάρχουν και μετά από τις ρητές διαβεβαιώσεις Πολυβιου το θέμα άρχισε να αδυνατίζει για την αντιπολίτευση. Η κοινωνία των πολιτών φαίνεται να πείστηκε ότι ο πρόεδρος το είπε και το εννοεί. Άρα έπρεπε το κλίμα να ξανά πυροδοτηθεί .Αυτό έκανε ο κ.Αναστασιαδης. Αδιαφορώντας για το που οδηγεί η επιδείνωση του κλίματος στο εσωτερικό. Αδιαφορώντας για τις πληγές που πρέπει να κλείσουν. Αδιαφορώντας για την ενότητα που χρειάζεται η πατρίδα μας όσο ποτέ άλλοτε τόσο για να αντεπεξέλθουμε από όσα προκάλεσε η τραγωδία στο Μαρί όσο και για την οικονομία, αλλά κύρια για το κυπριακό .
Ο πρόεδρος διεξάγει ήδη εντατικές συνομιλίες και αυτοί ζητούν την…παραιτηση του. Τόση στήριξη και ενδυνάμωση του προέδρου στη δύσκολη προσπαθεια?. Αλλά ποιος νοιάζεται ,η κεφαλαιοποίηση της κατάστασης υπέρ του κόμματος πάνω απ όλα.
Η πρόωρη έναρξη προεκλογικής εκστρατείας εκ μέρους του ΔΗΣΥ θα καταστεί μπουμεραγκ.Ο λαός αντιλαμβάνεται και καταλαβαίνει την εκμετάλλευση που τυγχάνει το ατυχές γεγονός από την αντιπολίτευση. Αλλά ας το πει τουλάχιστον καθαρά ας καταθέσει από τώρα την υποψηφιότητα του για το 2013 για να λάβει την απάντηση.
ΕΔΕΚ
Δυστυχώς όμως και δημοκρατικές δυνάμεις παρασύρονται στον ίδιο χορό της δεξιάς. Με διαφορά ωρών ακούσαμε και τη ν απαίτηση της ΕΔΕΚ για παραίτηση Χριστόφια ,χωρίς να σκέφτονται τις επιπτώσεις ούτε στο κυπριακό ούτε στη προεδρία της ΕΕ ούτε στην κοινωνία που κάτω από τέτοιες συνθήκες θα είναι βαθειά διχασμένη. Φτάνει να διαμοιράσουν ιμάτια. Αν φυσικά μπορέσουν και τους το επιτρέψει ο λαός.
Η συμπαιγνία της εκλογής προέδρου της Βουλής συνεχιζεται…Βιαζεται φαίνεται η ΕΔΕΚ να ξεπληρώσει το χρέος προς τον ΔΗΣΥ. Θεωρεί πως πιο εύκολα θα «πουλήσει» στους ψηφοφόρους της την σύμπλευση της με τον ΔΗΣΥ εάν καταφέρουν από κοινού να απαξιώσουν τον πρόεδρο Χριστόφια και το ΑΚΕΛ.
Να εστιάσουν όλες τις ευθύνες στον πρόεδρο και σε κανένα άλλο. Να προλάβουν να μη καταλογιστούν ευθύνες ούτε στην αντιπολίτευση για πλημμελή άσκηση του κοινοβουλευτικού έλεγχου ούτε φυσικά στην πλέον υπεύθυνη για στρατιωτικά θέματα επιτροπή άμυνας της βουλής .Κανένας δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα . Η επιτροπή άμυνας που για την κάθε σφαίρα και την κάθε μετάθεση ενδιαφέρεται για την πλημμελή φύλαξη των πυρομαχικών δεν άκουσε. Για την επικινδυνότητα δεν άκουσε όπως και δεν άκουσε για τον τόπο φύλαξης , τα ξερά χόρτα που πλαισίωναν τα εμπορευματοκιβώτια κλπ. Άσχετα αν ο κύριος Βαρνάβας με ύφος χιλίων καρδινάλιων δήλωνε στενός φίλος με τον μακαρίτη διοικητή ναυτικού. Ούτε μια παράκληση για μετακίνηση τους ούτε μια αναφορά?
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Αναστασιάδης συμπεριέλαβε στην κριτική του και τον Καρογιαν.
Μ ένα σπάρο δυο τρυγόνια. Κάνει σαφές άνοιγμα στη δεξιά πτέρυγα του ΔΗΚΟ, εκμεταλλεύεται την τραγικότητα των στιγμών πιέζει τον Καρογιαν από τη μια για να του δημιουργήσει εσωτερικά προβλήματα και από την άλλη να τον υποχρεώσει σε μεγαλύτερες από την εμβέλεια του ΔΗΚΟ απαιτήσεις από τον πρόεδρο Χριστόφια ώστε αυτές να μην γίνουν αποδεκτές με αποτέλεσμα την αποχώρηση πράγμα που θεώρει ότι θα λειτουργήσει αρνητικά στον πρόεδρο και το ΑΚΕΛ.
Δεύτερο. Η επίθεση στο ΔΗΚΟ-Καρογιαν έχει στόχο και την ΕΔΕΚ. Στέλλει το μήνυμα ότι το άλλο κόμμα του κέντρου είναι αντίπαλος έχει ευθύνες για την διακυβέρνηση και την τραγωδία άρα καμία συνεργασία των κομμάτων του κέντρου με κοινό ενδεχομένως υποψήφιο γιατί τότε θα πάρει και την ΕΔΕΚ η μπάλα . Μ αυτό το τρόπο προβληματίζει τους δεξιογενης ΕΔΕΚιτες για την όσο το δυνατό πιο .,ήπια αποδοχή συνεργασίας με τον ΔΗΣΥ .
Δεν περιμένω ηΕΔΕΚ να αντιληφθει την ευθύνη της και το που την σέρνει η πολιτική της υποδούλωση στον ΔΗΣΥ . Εδώ έχασε το 30% της δύναμης της από την πρώτη Κυριακή των περασμένων προεδρικών και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Έχασε –έστω- 1500 ψήφους ενώ θεωρούσε ότι θα θριαμβευσει στις πρόσφατες εκλογές και παρουσιάστηκε σαν νικητής. Με παρασκηνιακή πολιτική και αποδεχόμενη ψήφο αποστασίας εξέλεξε πρόεδρο βουλής. Άρα για όλα είναι ικανή….
ΔΗΚΟ
Το ΔΗΚΟ θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων ,να συνειδητοποιήσει ποια είναι ακριβώς η δύναμη του και να μη παρασύρεται από τις Κασσάνδρες. Η προσπάθεια μετατροπής του προέδρου σε πρόεδρο υπό κηδεμονία ξέρει ότι δεν πρόκειται να περάσει
Ας μη αναφέρεται λοιπόν σε νέα έκτακτα κλπ προγράμματα. Να μην προτείνει πράγματα που στην ουσία αλλοιώνουν η και καταργούν την λαϊκή εντολή του 2008.Προγραμμα υπάρχει και είναι εγκεκριμένο από τον λαό .Η υλοποίηση του είναι το ζητούμενο. Ας συμβάλει στην υλοποίηση του και σίγουρα θα είναι στα θετικά του και ο λαός θα του το πιστώσει.
Παντελής Χατζηπαντελης
Πολιτικός επιστήμονας
Θεσσαλονίκη 270711

Δεν υπάρχουν σχόλια: