Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ
(Δηκο-Εδεκ ρίχνουν νερό στο μύλο του Αναστασιάδη)
Του Παντελή Χατζηπαντελή

Η κοινωνία της Κύπρου και όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη κεντρική πολιτική σκηνή της Κύπρου δεν νομίζω πως περίμεναν τα αποτελέσματα του GREENTREE για να ακούσουν τα όσα κατηγορούν τα κόμματα τον πρόεδρο Χριστόφια.
Ήξεραν από πριν μεταβεί στη Νέα Υόρκη ότι οι ανακοινώσεις των κομμάτων ήταν ήδη έτοιμες. Ο,τι και να έφερνε πίσω ο Χριστόφιας ,δεν θα γινόταν αποδεκτό.
Το σχέδιο είναι καλά μελετημένο και εφαρμόζεται σε στάδια ,ώστε να μην υπάρξει προβληματισμός μέσα στον κόσμο γιατί τόση εμπάθεια.
Το ατύχημα και η τραγωδία στο Μαρί νομίζουν ότι τους επιτρέπει να κατηγορούν τον πρόεδρο επί παντός επιστητού.
Ούτε τα προσχήματα πλέον ,δεν κρατούν Δηκο και Εδεκ στη προσπάθεια τους να πλήξουν τον πρόεδρο Χριστόφια και το Ακελ.
Καθημερινά μετεξελίσσονται σε εξαπτέρυγα της δεξιάς προς τέρψιν και ευχαρίστηση και της ακροδεξιάς.
Θέσεις και απόψεις που εκφράστηκαν η υιοθετηθήκαν από προηγούμενους προέδρους χωρίς καμιά διαμαρτυρία και θεωρήθηκαν ότι εκφράζουν την δική μας πλευρά ,σήμερα είναι κόκκινο πανί για τους απορριπτικούς. Οι επίσημες δεσμεύσεις Μακαρίου Κληρίδη, Παπαδόπουλου ακόμα και με υπογραφή τους κάτω από κείμενα δεν τους προκαλεί καμιά διαμαρτυρία αλλά τους προκαλεί έντονη διαμαρτυρία η αναφορά και μόνο και κάτω από προϋποθέσεις η δήλωση του προέδρου πχ για εκ περιτροπής προεδρία.
Έβαλε ο Χριστόφιας υπογραφή έτσι ώστε να μην αναιρείται η πρόταση αυτή? Η τουναντίον την συνδυάζει και με άλλη προϋπόθεση (διασταυρούμενη ψήφος) και ακόμα περισσότερο και με την θέση ότι: “Δεν θεωρείται τίποτε συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα?»Δεν είναι η καλύτερη δικλίδα ασφαλείας αυτή? Γιατί στις τοποθετήσεις τους τα αλλά κόμματα δεν το αναφέρουν?
Αλλά ειδικά το Δήκο θα πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα τη τοποθέτηση του Τ.Παπαδοπουλου -όπως διέρρευσε-στο εθνικό συμβούλιο που εγκωμιάζει την πρόταση Χριστόφια για εκ περιτροπής και διασταυρούμενη ψήφο .Τη χαρακτηρίζει ότι εμπλουτίζει τις ελληνοκυπριακές θέσεις και ότι η πρόταση του προέδρου είναι μια επαναστατική πρόταση που αν γίνει δεκτή θα μας βγάλει από το αδιέξοδο.
Επιτέλους κάποια πράγματα πρέπει να λεχθούν με το όνομα τους.
Η κυπριακή Δημοκρατία υπέστην την μεγαλύτερη διπλωματική –πολιτική ήττα επί Τ.Παπαδοπουλου όταν πέφτοντας στην παγίδα Ντενκτάς σύρθηκε να αποδεκτή την επιδιαιτησία και τα χρονοδιαγράμματα .Του επιτεθήκαν όλοι ή στάθηκαν στο πλευρό του για αντιμετώπιση της κατάστασης? Διαπραγματεύτηκε το σχέδιο Ανάν και στο τέλος αυτό που αυτός διαπραγματεύτηκε -όσο διαπραγματεύτηκε -κάλεσε το λαό να το απορρίψει λέγοντας στην ουσία :«διαπραγματεύτηκα απέτυχα, απέρριψε τα.!!!)Εκτός από τον Δησυ οι υπόλοιποι με πρώτη την αριστερά στάθηκαν στο πλευρό του. Η Κύπρος βρέθηκε στο…κανναβατσο. Στην Ε.Ε απομονώθηκε ,αλλά οι υπόλοιποι στο πλευρό του για να βγούμε από το αδιέξοδο.
Σήμερα που τέτοια εγκληματικά λάθη δεν υπάρχουν γιατί τόση εμπάθεια, απαξίωση και βαρύ κατηγορώ κατά του προέδρου? Ένα και μόνο. Να μη ξαναδεί εξουσία η αριστερά.
Στη Κύπρο, ουσιαστικά η πολιτική ζωή άρχισε με την ανάληψη της εξουσίας από την αριστερά . Μέχρι το 2008 λίγο πολύ πάντα δεξιά κυβέρνηση είχαμε έστω και με την συγκατάθεση η συμβολή του Ακελ. Τόσο τα κόμματα όσο και ο λαός έβλεπε ποιος ήταν πρόεδρος και ίσως και στο πέρασμα του χρόνου να ξεχνούσε και ποιος ήταν ο κύριος πυλώνας ανόδου του στην εξουσία. Έφτανε –βάση και της παιδείας του-που ήταν δεξιός ,συντηρητικός μιλούσε για Ελληνισμό, για ελληνοκυπρίους- που η εθνικιστική δεξιά σήμερα άλλαξε και τον όρο και γίναμε Έλληνες της Κύπρου -έναντι Τουρκοκυπρίων και όχι Τούρκων της Κύπρου για να παραπέμπει σε Ελλάδα όχι όμως και σε Τουρκία .Ανέμιζε την ελληνική σημαία και δημόσια και στο κόμμα του .Αδιαφορώντας για τα σύμβολα του κράτους του. Κάποιοι βέβαια δειλά δειλά άρχισαν να χρησιμοποιούν την κυπριακή σημαία μετά το 2004 αλλά πάντοτε συνοδευόμενη και από ελληνική μήπως και παρεξηγηθούν.
Ποιος αλήθεια πρόεδρος πλην Χριστόφια αναφέρθηκε ποτέ στο σύνολο του κυπριακού λαού ανεξάρτητα εθνικής καταγωγής?
Ήρθε λοιπόν η αριστερά και ανέτρεψε πολλούς από τους μύθους που έντεχνα καλλιεργούσαν κάποιοι στη Κύπρο. Πρόταξε την κοινωνική δικαιοσύνη ,πρόταξε την ανάγκη ιδιαίτερης μέριμνας στα χαμηλά οικονομικά στρώματα του λαού, ζήτησε εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, πρότεινε την καταγραφή της πραγματικής ιστορίας, δέχτηκε ότι υπάρχουν και τουρκοκύπριοι αγνοούμενοι, βγήκε στην επιφάνεια ότι εγκλιμάτισαν και δικοί μας εις βάρος αθώων τουρκοκυπρίων . Ότι η λύση θαναι συμβιβασμός. Ότι είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε την εξουσία με τους τουρκοκύπριους και πολλά αλλά τα οποία ακούστηκαν για πρώτη φορά.
Η δε τυχών εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και η διαχείριση του από μια αριστερή κυβέρνηση φέρνει αϋπνία στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα καθοδηγώντας τους πολιτικούς τους παραστάτες να κάνουν το παν για την διασφάλιση των συμφερόντων τους.
Αυτά όλα ξάφνιασαν τις συντηρητικές δυνάμεις όποιο όνομα καιν χρησιμοποιούν. Δεν το άντεξαν και κατέφυγαν σε ακόμα πιο σκληρές θέσεις για να δικαιολογήσουν είτε την αποχώρηση τους από την κυβέρνηση είτε την σκληρή κριτική τους .Χωρίς να τους ενδιαφέρει ότι ρίχνουν νερό στο μύλο του Αναστασιάδη. Χωρίς να τους ενδιαφέρει ούτε καν να τους προβληματίζει η μετάλλαξη Αναστασιάδη. Σε όλες τις θέσεις του ο Δησυ έχει κάνει στροφή 180 μοιρών φτάνει να διευκολύνει το Δηκο και την Εδεκ να μπορούν να «πουλήσουν» την υποψηφιότητα του στα μελή και τους ψηφοφόρους τους. Αλλά ακούσατε τελευταία καμιά αναφορά από Δηκο και Εδεκ περί σχεδίου Ανάν?. Σε καμιά πολιτική συζήτηση δεν το αναφέρουν γιατί γνωρίζουν ότι θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον Δησυ.
Ο Δησυ με μια έξυπνη πρέπει να πω επικοινωνιακή πολιτική κατάφερε μέχρι στιγμής τουλάχιστον να στρέφονται όλες οι επικρίσεις εναντίο του προέδρου Χριστόφια και να εκμεταλλεύεται την κάθε ακραία θέση και των δυο. Σαν να μη κυβέρνησε για 10 χρόνια. Να μην υπήρξε αποδοχή σχεδίου Ανάν. Να μην έγινε έγκλημα Χρηματιστηρίου ,να ηλθαν και μας προστατεύουν οι S300. Όταν ακόμα το Ακελ τα υπενθυμίζει τα δυο κόμματα κάνουν ότι δεν ακούνε .
Φυσικά όλα αυτά με το αζημίωτο. Η προεδρεία της βουλής η Δημαρχία της Λευκωσίας και αν ο Δησυ κατάφερνε να χαρίσει και τον Δήμο Πάφου στην Εδεκ τότε θα ήταν χειροπόδαρα δεμένη.
Μέχρι και τη θέση του διαπραγματευτή στο Κυπριακό είναι έτοιμος να παραχωρήσει ο κ. Αναστασιάδης και αυτό για να πτυχή δυο τινά : 1 Εάν διαπραγματευτής δεν είναι ο πρόεδρος τότε θαναι ο πρόεδρος της βουλής (όπως επί Μακαρίου).2 Στέλλει μήνυμα ότι ο μόνος αρχηγός που είπε Ναι στο σχέδιο Ανάν –αν εκλέγει-δεν θαναι διαπραγματευτής.
Αλλά από την άλλη μπορεί και να σημαίνει και παραδοχή ανεπάρκειας να διαχειριστεί το κυπριακό.
Καθήκον της αριστεράς είναι να ξεσκεπάσει τόσο το ρολό του Δησυ όσο και στελεχών των άλλων κομμάτων που σίγουρα στο μυαλό τους δεν έχουν τη σωτηρία της Κύπρου αλλά τη διαιώνιση της κατάστασης ως έχει. Μόνο το ψήφισμα 2026 να διαβάσουν αρκεί για να καταλάβουν ότι για όσα κατηγορούν τον πρόεδρο για τις τελευταίες διαπραγματεύσεις δεν ισχύουν.
Πολιτικός επιστήμονας θες/νίκη 280112